Біологія

Рекомендовано для перегляду:

8 клас. Перша допомога при травмах опорно-рухового апарату. Учбовий фільм.

9 клас. Ендокринні захворювання у дітей. Учбовий фільм.

10 клас. Життєвий цикл клітини. Мітоз. Мейоз.

 

***********************************************************************************************

Інформація відносно збереження здоров’я дітей та підлітків

Стан здоров’я дітей та підлітків в Україні

За даними Міністерства охорони здоров’я України, протягом останніх років погіршився стан здоров’я саме серед підлітків віком до 17 років. Із захворювань найбільш поширені хвороби органів дихання, травлення, хвороби очей, шкірні, інфекційні та паразитні захворювання. Їх причинами в основному є вживання тютюну і алкоголю, погане харчування, недотримання розпорядку дня, малорухливий спосіб життя і згубний вплив забрудненого навколишнього середовища. Лікарі констатують, що абсолютно здорові діти в Україні – рідкість. На 100 новонароджених припадає 70 дітей з патологіями серця. Народжується всього 2% здорових дітей.

Статистика, надана МОЗ показує, що рекомендованого добового режиму харчування дотримуються менше половини дітей, в той час як кількість нездорової їжі в їх раціоні постійно збільшується, а рухливість падає. Ці чинники призвели до того, що понад сто тисяч дітей в Україні мають ожиріння, і все більше хворіють на цукровий діабет і інших питань, пов’язаних з цим захворюваннями.

Основну відповідальність в питанні стану здоров’я дітей експерти все-таки покладають на батьків. Статистика показує, що половина батьків не знають, як їх діти проводять вільний час. Лікарі радять більше стежити за розпорядком дня і харчуванням дітей.

Вживання алкоголю, наркотиків і тютюнопаління

Серед опитаних учнів віком 15-16 років 25% вживали алкоголь раніше 13 років, а серед тих, кому зараз 11-12 років, пробували алкоголь 40%. Були п’яними хоч раз в житті 20% шестикласників.

20-25% юнаків різного віку і різних закладів вперше закурювали в 11 років або раніше, а серед дівчат 25-40% вперше закурювали в 14-15 років.

Наркотики вживали 8-26% серед 13-16 річних учнів та студентів.

Живлення

Добовий режим харчування був близьким до рекомендацій тільки в 35-45% опитаних. 10-35% не вживали овочів і фруктів або їли ці продукти 1 раз на тиждень.

Фізична активність

Близько половини опитаних практикували фізичну активність лише півгодини або годину на тиждень. 75% на перегляд телепередач витрачали щодня в будні 1-4 години, а 65-90% проводили за комп’ютером 0,5-3 години.

Роль сім’ї

Близько 60% батьків та 40% матерів знають мало або зовсім не знають про те, як проводить дитина вільний час.

Вплив електромагнітного випромінювання на організм людини. Рекомендації щодо зниження рівня шкідливого впливу електромагнітного випромінювання при користуванні побутовими приладами.

Усі працюючі електроприлади (і електропроводка) створюють навколо себе електромагнітне поле Клітини живого організму складаються із заряджених молекул – білків, молекул клітинних мембран, іонів води – і теж мають слабким електромагнітним полем. Під впливом сильного електромагнітного поля молекули, що володіють зарядом, здійснюють коливальні рухи. Це дає початок цілому ряду негативних процесів (наприклад, руйнування клітинних структур).

Вчені встановили, що найбільше схильні до впливу електромагнітного поля зростаючі тканини, ембріони. З’ясувалося, що електромагнітні поля впливають також на нервову і м’язову тканини, можуть провокувати неврологічні порушення і безсоння, а також збої в роботі шлунково-кишкового тракту. Вони змінюють і частоту серцевих скорочень, і артеріальний тиск.

Органи і тканини людини, що володіють слабо вираженою терморегуляцией, більш чутливі до опромінення (мозок, очі, нирки, кишечник). Перегрівання тканин та органів веде до їх захворювань.

Негативний вплив електромагнітного поля викликає оборотні, а також незворотні зміни в організмі: гальмування рефлексів, зниження кров’яного тиску (гіпотонія), уповільнення скорочень серця (брадикардія), зміна складу крові у бік збільшення числа лейкоцитів і зменшення еритроцитів, помутніння кришталика ока (катаракта).

Суб’єктивні критерії негативного впливу електромагнітного поля – головні болі, підвищена стомлюваність, дратівливість, порушення сну, задишка, погіршення зору, підвищення температури тіла

Останнім часом з’являються публікації про вплив неінтенсивних магнітних полів на виникнення злоякісних захворювань. Зокрема, вчений Швеції виявили у дітей до 15 років, які проживають близько ліній електропередач, що при магнітної індукції вони хворіють на лейкемію в 2,7 рази частіше, ніж у контрольній групі, віддаленій від ліній електропередач.

Електромагнітне випромінювання будинку

Всі побутові електроприлади є джерелами електромагнітного випромінювання, причому чим вище потужність, тим агресивніше поле. Найбільш потужне воно у СВЧ-печей, холодильників з системою “без інею”, електроплит і мобільних телефонів.

У житлових приміщеннях досить грамотно розташувати побутові прилади: в їх поле не повинні потрапляти ліжко і дивани, обідній стіл, тобто ті місця, де ми проводимо багато часу При видаленні від джерела електромагнітного випромінювання на подвійну відстань напруженість поля знижується в чотири рази. Це найпростіший спосіб звести до мінімуму вплив випромінювання: наприклад, не сидіть занадто близько від телевізора “.

Спальне місце краще розташувати не ближче 10 см від стіни, особливо в будинках із залізобетонними стінами. Краще якщо дроти і розетки будуть знаходитися ближче до підлоги, а не на рівні людського пояса, як це часто буває. Підлоги з електричним підігрівом генерують поле до одного метра над поверхнею, тому їх краще не розташовувати під ліжком або в дитячій

Індукційні кухонні плити генерують сильні магнітні поля, переважно – металокерамічні варильні поверхні.

Негативні фактори впливу на організм при роботі з комп’ютером

Всі негативні фактори при роботі за комп’ютером можна поділити на такі основні групи:

Фактори, що впливають на опорно-руховий апарат.

Фактори, що впливають на сенсорні органи.

Фактори, що впливають на психологічний стан.

Наслідки, неправильної роботи за комп’ютером

  • Неправильна постава – це призводить до подальшого розвитку викривлення хребта сколіозу, лордозу, кіфозу, а як результат головні болі, болі в області шиї і всього хребта, болі в області таза. Неправильно положення ніг може привести до артриту (запалення суглобів), артроз (деформації).
  • Тунельний синдром – найвідоміше захворювання людей працюють за комп’ютером. Воно ж синдром зап’ястного каналу. Тунельний синдром проявляється після кількох годин напруженої роботи за комп’ютером. Синдроми – почуття «бігають мурашок» на кисті, біль пронизує кисть, оніміння кисті, важкість у руці, знесилення кисті.
  • Геморой – хвороба аналогічна варикозного розширення вен, тільки в більш інтимному місці. Причиною хвороби може бути застій крові в венах.
  • Розвиток короткозорості – через те, що екран монітора за контрастом вище, ніж навколишні об’єкти розвивається короткозорість.
  • Порушення фокусування – наслідком напруженої роботи за монітором є порушення фокусування, яка може бути викликана перенапруженням очних м’язів.
  • Сухість очей – через рефлексу, заснованого на тому, що при погляді на джерело світла очей починає менше моргати виникає «обсушування» рогівки ока яке призводить до очних болів.

Рекомендовані умови для роботи за комп’ютером.

  • Сидіть глибоко на твердому стільці з високою спинкою, що має вигин для попереку, – це вирівняє спину і дасть підтримку шиї. Край стільця не повинен тиснути на судини під колінами.
  • Відстань до монітора повинна бути близько метра.
  • Використовуйте мишку відповідних розмірів, зручної форми.
  • Робіть перерву в сидячій роботі
  • Правильно організуйте освітлення робочого місця. При слабкому світлі очі напружуються і болять. Стримуйте яскравість екрану. Букви і цифри на екрані це маленькі світлові промені, які йдуть прямо в очі. Потрібно відрегулювати їх контрастність, щоб світло не був занадто яскравим.
  • плазмові або рідкокристалічні екрани більш безпечні, ніж електронно-променеві трубки.
  • Для дітей час роботи за комп’ютером має бути обмежена. (У багатьох країнах, зокрема в Німеччині, батьки розуміючи вплив електромагнітного випромінювання на організм дитини, зменшують проведення часу за комп’ютером до 25 хвилин для підлітків, і 10хвилин, для дітей молодшого віку. При цьому багато сімей відмовляються від телевізорів.)

Вплив мобільних телефонів на здоров’я людини

Радіо- і мобільні телефони – ще одне джерело випромінювання, якого нам ніяк не уникнути. Це приймально-передавальні пристрої, які ми тримаємо біля вуха і дозволяємо випромінювання впливати безпосередньо на мозок. Термічний вплив виходить від антени телефону, який є основним випромінювачем його і знаходиться на відстані 3 см від мозку. Саме тому, які тривалий час розмовляючи по телефону, багато хто відчуває тепло близько вушної раковини. Крім мозку термічного впливу піддається і кришталик ока, результатом якого є зниження гостроти зору.

Сьогодні багато хто використовує мобільний телефон як будильник і мають у своєму розпорядженні його біля узголів’я свого ліжка. Чи не відключений телефон під час сну небезпечний, адже навіть в стані очікування виклику він працює в пульсуючому режимі.

Численні дослідження шведських учених доводять, що випромінювання стільникових телефонів поступово руйнує клітини головного мозку. У Німеччині вчені теж прийшли до висновку, що люди, які тривалий час розмовляють по мобільному зв’язку, менш здатні запам’ятовувати і навчатися. Вони погано сплять, мучаться головними болями і швидко втомлюються. Стільникові телефони сприяють до нервозності і порушення сексуальної активності.

. У дівчат збільшується ризик розвитку мастопатії і навіть переродження тканини молочної залози. У разі, коли телефон висить на поясі або лежить в нижньому кишені, під впливом випромінювання виявляються печінку і статеві органи.

Основні симптоми несприятливого впливу мобільного телефону на здоров’я проявляються довго

Так розвиток пухлин головного мозку від впливу електромагнітного випромінювання можуть виявитися тільки через 10-15 років. Також в поширенні інформації про шкідливий вплив стільникових телефонів дуже не зацікавлені компанії, які виробляють стільникові телефони і за якими стоять величезні гроші.

Як запобіжні заходи можна запропонувати наступне:

  • не розмовляти безперервно більше 3 – 4 хвилин;
  • користуватися частіше послугами SMS;
  • Чи не підносити телефон до голови в момент виклику (в процесі з’єднання з абонентом) – в ці секунди телефон розвиває максимальну потужність
  • носити телефон у сумці або портфелі, а не на поясі або на грудях,
  • вибирати моделі телефонів з найменшою потужністю випромінювання, особливо для дітей.
  • Дітям до 12 років без необхідності мобільним телефоном взагалі краще не користуватися “.
  • не розмовляти в автомобілі по стільниковому телефону. Металевий корпус автомобіля діє як «екран», погіршується радіозв’язок. У відповідь на це мобільний апарат збільшує свою потужність, що призводить до більшого опромінення абонента.
  • При проживанні в будівлях із залізобетонних конструкцій розмову по апараті мобільного зв’язку слід вести біля великого вікна, на лоджії або балконі;
  • не користуватися стільниковим телефоном без необхідності. Будинки розмовляти по звичайних провідних телефонів;
  • навчити користуватися мобільними телефонами дітей і підлітків лише в разі потреби;
  • намагатися не використовувати мобільні телефони особам, що страждають нервовими захворюваннями і розладами сну;
  • не тримати телефон біля ліжка вночі (як будильник);
  • не користуватися телефоном вагітним жінкам;
  • відключати телефон при попаданні в зону пошуку мережі.
  • Деякі люди користуються мініатюрними навушниками, припускаючи, що знижують шкідливий вплив антени мобільного телефону. Як показали дослідження британських вчених, навушники самі є своєрідними антенами, в яких рівень електромагнітного випромінювання сильніше, ніж від антени телефону.

**************************************************************************************************************

Це цікаво!

Подивиіться у мережі:
8 клас:
Сюжети:
– тип Молюски
– тип Кишковопорожнинні
9 клас: Mental Message – “Кровь и кроветворение, кровообращение в кровеносной системе человека”
10 клас – Анімації молекулярної біології
11 клас – Науковий фільм ” Хромосомная теория наследственности”