Право

Основи правознавства

Правознавство як навчальний предмет сприяє особистісному розвитку і творчій самореалізації кожного учня через визнання загальнолюдських цінностей, здатність розуміти й оцінювати правові події, явища та процеси, формування критичного мислення, аналіз життєвих ситуацій відповідно до чинних правових норм.

З 2022 року до змісту навчальної програми «Основи правознавства» (9 клас) відповідно до нової логіки його побудови та нових змістових акцентів внесено такі зміни: оновлено назву двох розділів: 1 – «Основи теорії права і держави»; 5 – «Правнича професія»; введено нові питання та теми практичних  занять:  а) ціннісно-смислові,  а  саме:  «Цінність  права», «Соціальне призначення держави» (практичне заняття), «Права людини. Покоління прав людини», «Демократія. Верховенство права»; «Зобов’язання держави у сфері прав людини: повага, захист, забезпечення» (практичне заняття), «Права дитини та їх захист»; б) пов’язані з викликами сьогодення як-от «Захист прав дитини від жорстокого поводження, експлуатації або інших форм насильства» (практичне заняття); в) такі, що стосуються неповнолітніх як учасників правових відносин, це: «Неповнолітні як учасники  договірних  правовідносин»,  «Спадкування  і  спадщина», «Неповнолітні  як  користувачі  мережі  Інтернет»  (практичне  заняття), «Здійснення права неповнолітніх на результати інтелектуальної власності» (практичне заняття), «Працевлаштування неповнолітніх. Складання резюме. Співбесіда» (практичне заняття); оновлено зміст розділу 5 «Правнича професія» для посилання профорієнтаційного компоненту за рахунок тем «Призначення правника у сучасному демократичному суспільстві» та «Професійна етика правника» (практичне заняття).

Однією із новел навчальної програми «Основи правознавства» (9 клас) є питання, присвячені надзвичайному та воєнному стану. В цьому контексті важливим є ознайомлення зі змістом спеціально-правового характеру названих адміністративно-правових режимів, що полягає в особливій процедурі їх введення, зміні функціонування органів публічної влади, обмеженні окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб. Особливо  звертаємо увагу на повноваження військового командування та військових адміністрацій під час дії режиму воєнного стану, а також на правові основи національного спротиву (територіальна оборона, рух Опору та підготовка громадян України до національного спротиву) й забезпечення участі цивільних осіб у захисті України.

Після введення воєнного стану в Україні відбулися значні зміни у кримінальному законодавстві України, а саме:

  • посилення кримінальної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України (державна зрада, диверсія);
  • посилення кримінальної відповідальності за мародерство (статті 185- 187, 189, 191 Кримінального кодексу України);
  • забезпечення юридичної відповідальності осіб, які здійснювали колабораційну діяльність (зокрема, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю як основне або додаткове покарання за вчинення кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України, передбачених  статтею  111Кримінального  кодексу  України строком від 10 до 15 років; криміналізація колабораційної діяльності (стаття 111Кримінального кодексу України);
  • Під час дії воєнного стану зупинено застосування окремих норм трудового законодавства України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ, яким тимчасово змінено норми Кодексу законів про працю України щодо укладення трудового договору, змін істотних умов праці, розірвання трудового договору з ініціативи працівника або роботодавця, встановлення та обліку часу роботи та часу відпочинку, оплати праці, порядку надання відпусток, призупинення дії трудового договору.

У 2022 році до змісту програми з громадянської освіти було внесено низку змін, основні з них такі.

У пояснювальній записці навчальної програми конкретизовано мету громадянської освіти, що полягає в цілеспрямованій підготовці учнівства до ефективного функціонування в системі демократичних суспільних відносин на основі соціальної взаємодії, громадянської участі та відповідальності. До завдань, через які реалізується мета курсу, додано завдання з формування приналежності до політичної нації.

ПАМ’ЯТКИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПРЕДМЕТНИХ УМІНЬ УЧНІВ ІЗ ПРАВОЗНАВСТВА

Важливим компонентом навчання учнів є формування предметних умінь та навичок, у тому числі й правових. Предметні вміння та навички з правознавства необхідні учням не тільки для здобування правових знань, пізнавальної діяльності, а й для застосування їх у житті.

До предметних умінь учнів із правознавства належать такі: формулювати правові поняття та оперувати ними; аналізувати нормативно-правові акти та їх використовувати, розв’язувати правові ситуації, складати правові документи (заяву, резюме, скаргу тощо). Кожне вміння є складним і потребує засвоєння низки окремих умінь, що виробляються у процесі навчання всього курсу. При цьому потрібно додержувати системності та послідовності їх формування.

Допомогти учням виробити предметні вміння з правознавства допомагають пам’ятки (алгоритм дій). Наводимо зразки пам’яток для формування предметних умінь із правознавства.

Пам’ятка для внутрішнього аналізу нормативно-правового акта

1. Визначте назву нормативно-правового акта, з якого вміщено витяг.

2. З’ясуйте, про що йдеться в документі.

3. Установіть основні юридичні показники тексту (об’єкт регулювання, суб’єкт, тобто його правосуб’єктність, юридичний зміст, юридичні обставини тощо).

4. Розділіть текст на змістові частини, визначте критерії для виконання завдання.

5. Послідовно викладіть свої думки.

6. Зробіть висновок.

Пам’ятка для зовнішнього аналізу нормативно-правого акта

1. Визначте назву нормативно-правового акта.

2. Визначте нормативно-правовий акт за юридичною чинністю, галузевою належністю.

3. З’ясуйте, ким і коли було видано даний нормативно-правовий акт.

4. Визначте, з яких частин складається документ.

5. Який предмет регулювання кожної частини?

Пам’ятка послідовності формулювання поняття за ознаками

1. Охарактеризуйте поняття. Назвіть словосполучення, в яких воно вживається, сферу його вживання.

2. Визначте всі можливі ознаки поняття: змістові та другорядні.

3. Доберіть ключове слово.

4. Доберіть родові та видові поняття, порівняйте їх, визначте родові та видові ознаки.

5. Розмістіть ознаки в логічній послідовності.

6. Сформулюйте визначення поняття.

Пам’ятка для розв’язування правової ситуації

1. Факти. Що відбулося? Хто є учасниками ситуації? Що про них відомо? Які факти є важливими, а які – другорядними?

2. Проблема. У чому полягає проблема? Якими нормативними актами регулюється проблема? Які питання нам треба з’ясувати, щоб розв’язати ситуацію?

3. Аргументи. Які аргументи можна навести для розв’язання ситуації? Обов’язково слід використовувати законодавчу базу на захист кожної зі сторін.

4. Висновок, рішення чи який може бути розв’язок ситуації. Чому саме такий висновок чи таке рішення? Які можуть бути наслідки такого розв’язку?

Зразок позовної заяви

Назва судової інстанції

Реквізити позивача

(прізвище, м’я, по батькові, адреса)

Реквізити відповідача

Ціна

ПОЗОВНА ЗАЯВА

Докладний опис усіх обставин правової ситуації, що пов’язана з порушенням прав: час, місце, зміст порушених прав, спроба відновити порушені права, які є правові підстави для відновлення порушених прав (посилання на нормативно-правовий акт), які є матеріальні чи документальні докази для відновлення порушених прав.

ПРОХАННЯ

Чітке формулювання прохання до суду.

ДОДАТКИ

Довідки, коті документів, квитанція про сплату судового збору, копія позовної заяви тощо.

Дата Підпис

УСПІХІВ В ОПАНУВАННІ ПРАВОВИМИ КОМПЕТЕНЦІЯМИ!!!

Правознавство

Юрист – це одна з найдавніших професій. Адже найперші юристи, а точніше адвокати, прокурори і навіть судді з’явилися ще в Стародавньому Римі. Пригадується цікавий рядок письменника-сатирика Ярослава Гашека про те, що юристи так красиво володіють мовою, що з легкістю можуть довести, що не собака вкусила людину, а навпаки. На цій ноті пропонуємо розглянути кілька цікавих юридичних фактів:

  • Талановиті юристи часто домагаються великих висот. Приміром, 27 з 43 американських президентів були юристами.
  • В Ізраїлі велосипедист будь-якого віку, зобов’язаний мати документи на право керування транспортним засобом відповідної категорії.
  • Сьогодні кримінальна відповідальність у неповнолітніх в Україні настає з 14-16 років, в залежності від тяжкості статті. Але в 1845 році, згідно з “Ухвала про покарання кримінальних та виправних”, кримінальна відповідальність наступала з 7 років.
  • Один незвичайний закон можна відшукати і у Венеції. У Венеції законодавчо заборонено годувати голубів. Обґрунтування такого правовстановлюючого акта цілком розумне: прилітають в місто птиці псують вигляд історичних будівель, а також залишають послід на вулицях і площах.

Якщо ви зацікавилися юриспруденцією, ну-мо знайомитися з наукою вже зараз!

Хроніки незалежності. Перша Конституція незалежної України - портал новин  LB.ua

Цікаві факти про Конституції світу. Інфографіка

ЦЕ ВАЖЛИВО В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ОСНОВ ПРАВОЗНАВСТВА!

ПРАВОВІ ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ

Якщо аналізувати існуючі комп’ютерні інформаційні ресурси по праву, то їх можна класифікувати наступним чином:

  1. Державна влада – представлені сайти належать органам державної влади України. На даних сайтах зібрані офіційні матеріали та відомості про діяльність органів державної влади України.
  2. Інформаційно-правові бази даних – включені основні правові бази даних України в Інтернеті.
  3. Правові ЗМІ в мережі Інтернет – в Інтернеті широко представлені різні види ЗМІ правового характеру. Частина з них є інтернет-версією офіційних паперових видань, інша частина з’являється і існує незалежно від них і виключно тільки в електронному вигляді.
  4. Тематичні сайти по праву – в основному створюються професійними юристами і містять матеріали з різних правових питань і проблем.

Особливу увагу в рамках розгляду зазначеного питання хотілося б приділити інформаційно-правовим ресурсам сайтів органів державної влади України.

Верховна Рада України (http://portal.rada.gov.ua)

Інформація, розміщена на Веб-сайті Верховної Ради України включає:

– Базу даних законів України, постанов Верховної Ради України, міжнародних договорів;

– Бази даних законопроектів, інформацію про стан їх проходження у Верховній Раді України і порівняльні таблиці до них;

– Інформацію про пленарні засідання Верховної Ради України;

– Інформацію про депутатському корпусі, відомості про народних депутатів України, депутатських фракціях і групах, комітетах Верховної Ради України;

– Інформаційні повідомлення про хід пленарних засідань Верховної Ради України, поточної діяльності комітетів Верховної Ради України, здійсненні парламентських зв’язків;

– Інформацію про Апарат Верховної Ради України;

– Посилання на Веб-сайти органів державної влади України та органів влади інших держав, місцевого самоврядування, політичних партій, джерел інформації та ін.

Президент України (http://www.president.gov.ua)

На сайті міститься інформація: про Президента України (правова основа діяльності), його біографії, державні символи, історії президентства в Україні; про Адміністрацію Президента, її структурі; дані про взаємодію із засобами масової інформації України; містяться відповідні посилання, в тому числі на сайти органів державної влади України та ін.

Найбільшу цінність представляє розділ сайту «Офіційні документи», в якому міститься перелік актів (указів, розпоряджень), підписаних Президентом України.

Кабінет Міністрів України (http://www.kmu.gov.ua/control/)

Сайт Кабінету Міністрів України являє собою Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України і містить наступні рубрики:

– Кабінет Міністрів України;

– Секретаріат Кабінету Міністрів України;

– Органи влади;

– Діяльність Уряду;

– Нормативно – правова база.

Міністерство юстиції України. Адреса сайту – (http://www.minjust.gov.ua)

У лівій частині сайту представлена ​​структура міністерства, з його підвідомчими установами та державними підприємствами. Також в лівій частині розміщена рубрика «Довідкова інформація» для громадян, юридичних осіб і державних службовців, в якій роз’яснюється порядок реалізації прав, здійснення яких пов’язане з діяльністю Міністерства (наприклад, порядок реєстрації та розірвання шлюбу, порядок оформлення спадщини, порядок реєстрації об’єднань громадян і засобів масової інформації та ін.)

У правій частині сайту привертають увагу такі рубрики як «Обговорюємо законопроект», в якій розміщені проекти нормативно-правових актів, розроблені Міністерством юстиції України; «Роз’яснення, юридичні консультації», яка містить архів юридичних консультацій, підготовлених співробітниками МЮУ, з різних галузей права з 2003 року по теперішній час.

У рубриці «Державна реєстрація нормативних актів» можна знайти нормативно-правові акти, що пройшли державну реєстрацію в Міністерстві юстиції України або нормативні акти, в реєстрації яких було відмовлено або реєстрація яких була скасована.

Рубрика «Єдині та державні реєстри» містить всю інформацію про правові підстави функціонування Єдиних та державних реєстрів МЮУ, а також умови надання інформації з цих реєстрів та користування ними.

Антикорупційне законодавство та роз’яснення положень антикорупційного законодавства розміщені в рубриці «Антикорупційні ініціативи».

Ознайомитися з договірно-правовою базою і порядком виконання міжнародних конвенцій у галузі міжнародно-правового співробітництва у цивільних і кримінальних справах можна у рубриках «Співпраця у цивільних і кримінальних справах», «Виконання міжнародних конвенцій».

Цікавою є рубрика «Інформаційно-правові ресурси України», в якій містяться такі підрубрики:

Правові ресурси України (система судоустрою України (адреса сайту –http://www.court.gov.ua), Генеральна прокуратура України,Верховний Суд України (адреса сайту – http://www.scourt.gov.ua), Вищий рада юстиції України та ін)

Правові видання («Юридична практика», «Юридичний журнал»)

Міжнародні правові ресурси (міжнародний кримінальний суд, міжнародний суд, Інтерпол, міжнародний суд ООН, Європейський суд з прав людини)

Міжнародні організації (ООН, РЄ)

Всі ці підрубрики містять адреси офіційних сайтів.

Серед інформаційно-правових баз даних України хотілося б відзначити таких найбільш відомих розробників та розповсюджувачів програмного забезпечення як Інформаційно-аналітичний центр «ЛІГА».

Інформаційно-аналітичний центр «ЛІГА» (адреси сайтів – http://www.liga.net, http://www.ligazakon.ua) є Адміністратором Держреєстру нормативних актів України і спеціалізується в області створення інформаційних ресурсів ділової та правової інформації, розробці сучасних способів доступу до інформаційних ресурсів, розробці інформаційних систем прийняття рішень.

Інформаційно-пошукова система включає в себе інформацію за наступними напрямками:

– Нормативно-правова інформація: загальноукраїнське і регіональне законодавство, міжнародні угоди, законопроекти, судова практика, консультаційна інформація, аналітичні коментарі. Всі документи представлені в контрольному стані, з усіма попередніми редакціями, зі зв’язками і посиланнями на інші документи;

– Довідкова: бізнес-довідники (норми, тарифи, класифікатори, ставки, індекси і т. п.), типові форми (форми звітності або інші документи, що використовуються в документообігу бухгалтерії у форматі MS Word, MS Excel), типові договори (шаблони цивільно-правових договорів, зразки різноманітних документів підготовлені в зручному для заповнення форматі WORD), банкрутство та ліквідація підприємств (інформація про підприємства, що знаходяться на стадії банкрутства і ліквідації), посадові інструкції (підготовлені у форматі WORD шаблони посадових інструкцій різних категорій співробітників);

– Аналітична та консультаційна: моніторинг законодавства, коментарі до законопроектів, консультації фахівців з питань оподаткування та бухгалтерського обліку, коментарі, думки, оцінки та аналітичні матеріали, формовані в інтерактивних Інтернет-форумах та опитуваннях;

– Новинна: ​​бізнес-стрічки новин за напрямками: політика, законотворчість, економіка, фінанси, новини компаній, світ, технології;

– Оперативна моніторингова: фінансові ринки (валютний, кредитний, фондовий ринки – онлайн-котирування, експрес-коментарі ІПС поставляється компакт-дисками та он-лайн.

Серед видань правового характеру в українському сегменті мережі Інтернет можна відзначити такі газети і журнали, що мають Інтернет-версії:

«Український юрист»http://jurist.ua;

«Право України»http://pravoua.com.ua;

«Юридична практика»www.yurpractika.com;

«Юрист і закон»www.ligazakon.ua;

«Юридичний вісник України» –  http://www.yurincom.com/ua/legal_bulletin_of_Ukraine;

«Судово-юридична газета» http://sug.kiev.ua та інші.

Слід зазначити, що в даний час правовий Інтернет-простір в Україні також представлено рядом тематичних сайтів по праву, в тому числі такими як:

Всеукраїнський юридичний портал – адреса сайту http://www.zakoni.com.ua– юридично-економічний Інтернет ресурс, метою якого є безкоштовно надавати громадянам достовірну та актуальну юридично-економічну інформацію, а також забезпечити доступ до конституції, нормативно-правовим актам , матеріалами судової практики, найбільш актуальним юридично-економічним статтям і публікаціям, юридичної й економічної літературі і консультацій.

Правовий експертhttp://lawexpert.com.ua – сайт містить статті, витяги із законів, юридичні консультація.